Luizen en neten
Hoofdluizen zijn beestjes van zo’n twee tot vier millimeter groot (ongeveer even groot als een sesamzaadje) en zijn bruingrijs van kleur. Luizen leven als parasieten op behaarde hoofden van mensen en voeden zich met mensenbloed. Met hun beten maken ze kleine wondjes in de hoofdhuid waardoor vaak jeuk ontstaat. Soms veroorzaken ze zelfs ontstekingen. Hoofdluizen verspreiden geen ziektes, maar zijn dus wel erg vervelend en bestemettelijk.
Lees meer
Voor de voortplanting leggen ze eitjes (neten) die ze met een soort ‘lijm’ stevig vastmaken aan de haren dicht tegen de hoofdhuid (max. 1cm). Deze lijm is niet in water oplosbaar en is ook met zeep of shampoo niet te verwijderen. Een vrouwtjesluis legt gedurende haar leven tussen de 80 en 100 eitjes.
Na zo’n 10 dagen kruipt er een onvolwassen luis uit het eitje, ook wel een nimf genoemd. Nimfen zijn platliggend op de hoofdhuid te vinden. De nimfen glippen hierdoor vaak onder de tanden van de netenkam door. Dit is dan ook de reden dat kambehandeling zo’n twee weken lang herhaald moeten worden om effectief te zijn. Dit probleem bestaat gelukkig niet bij een behandeling met Licener. Hierbij worden ook alle nimfen gedood.
Hoofdluizen vind je vooral achter de oren, langs de haarlijn en in de nek. Hoofdluizen kiezen namelijk graag de warme en donkere plekken op de hoofdhuid.
Zowel luizen als neten hebben luchtgaten verspreid over hun lichaam en de schil van het eitje waardoor zij ademen. Deze kunnen zij sluiten om wel 8 uur lang hun adem in te houden. Vandaar dat je met douchen of zwemmen de luizen niet doodt. Licener is dan ook ontworpen om zeer effectief tot deze luchtgaten door te dringen zodat de luizen en neten na 10 minuten al verdrinken.
Hoofdluis controleren
Ondanks de luizencontroles op basisscholen ligt de verantwoordelijkheid voor hoofdluispreventie nog altijd bij de ouders. Thuis regelmatig controleren (het liefst wekelijks), is de beste manier om hoofdluisbesmettingen te voorkomen. Controleer juist ook de avond vóór de luizencontrole op school. Zo maak je het de luizenmoeder, jezelf en vooral ook je kind(eren) een stuk makkelijker! Daarnaast zien zelfs luizenmoeders nog wel eens wat over het hoofd.
Lees meer
Hoe je het beste kunt controleren is als volgt:
1. Zorg voor een fijntandig luizenkam (heb je deze niet? Bestel hem hier!), veel (dag)licht en een lichtoppervlak waar de luizen en neten op kunnen vallen en goed te zien zijn (bijvoorbeeld wit papier of de wasbak).
2. Kam het haar goed uit met een gewone kam of borstel.
3. Kam scheidingen in het haar en verdeel het haar in strengen.
4. Gebruik de luizenkam: begin dicht bij het hoofd en kam in één keer door tot aan het einde van de streng. Kam het haar systematisch door met het hoofd voorovergebogen boven een wit oppervlak, zodat je eventueel aanwezige luizen en/of neten ziet vallen. Controleer ook steeds of er een luis of neet in de kam is achtergebleven. Herhaal dit proces systematisch totdat de hele hoofdhuid is gecontroleerd.
5. Maak de kam na de controle van elk gezinslid weer goed schoon met water en zeep.
Tip! Controleer extra goed achter de oren en in de nek.
Ik heb luizen, wat nu?
à 1. Controleer alle gezinsleden. à 2. Behandel gezinsleden die hoofdluis hebben zo snel mogelijk met Licener Anti-luisshampoo, zie hier hoe!
à 3. Licht mensen in de directe omgeving in zodat zij hier rekening mee kunnen houden. Denk vooral aan school, kinderopvang, (sport)clubs, familie, de oppas en ouders van vrienden en vriendinnen.
Hoofdluis behandelen
Hoofdluis behandelen kan op drie manieren:
1. De kam-methode (2 weken): 14 dagen achtereenvolgend, tweemaal daags het haar zorgvuldig kammen met een luizenkam.
2. De combinatie-methode (1-2 weken): ouderwetse luizenshampoos dienen gebruikt te worden in combinatie met kammen. De behandeling met de shampoo dient na 7 dagen herhaald te worden.
3. Licener anti-luisshampoo (10 minuten): breng Licener aan op droog haar, masseer het goed in en wacht 10 minuten. Na één behandeling is het probleem opgelost!
Vergelijk hier de beschikbare luizenshampoos en hun behandelingen.
Hoofdluis voorkomen, controleren en behandelen?
Bestaat er zoiets als een wondermiddel ter voorkoming van hoofdluis? Nee, helaas bestaan deze vooralsnog niet (wij zijn hier overigens wel onderzoek naar aan het doen!). Immuun zijn tegen hoofdluis is niet mogelijk en de werking van zogenaamde “preventieve” sprays en lotions is nog nooit wetenschappelijk aangetoond. Wij raden dan ook af deze, vaak dure, producten te gebruiken. Hoofdluizen verspreiden zich uitsluitend door direct haar-op-haar contact.
Lees meer
Luizen kunnen niet springen, vliegen of zwemmen. De beestjes kunnen slechts héél snel klimmen. De enige manier om hoofdluis te voorkomen is dan ook door direct haar-op-haar contact met anderen te voorkomen. Maar dit is in het geval van kinderen natuurlijk heel moeilijk. Regelmatig controleren is dan ook de enige manier om hoofdluis in een vroeg stadium een halt toe te roepen.
Hoofdluizen overleven niet zonder de veiligheid en warmte van de hoofdhuid. Hoofdluizen die op spullen worden aangetroffen, zijn meestal oud, ziek of dood en spelen een verwaarloosbare rol in de besmettelijkheid [Maunder, 1983]. De rol van besmetting via jassen, mutsen, kammen, beddengoed, kussens, jassen, petten, sjaals, en knuffels is dan ook nog nooit daadwerkelijk aangetoond [Heukelbach et al., 2010; Speare et al. 2002; Speare et al. 2003].
.
Licener Anti-luizenshampoo
De effectieve werking van Licener tegen hoofdluizen en neten is in meerdere klinische studies getest en bewezen.